Söögisooda + äädikas. Kas toimib?

Üsna paljudest blogidest ja meedia poolt üllitatud reklaamtekstidest võib leida jutte selle kohta kui võimsad looduslikud puhastusvahendid on söögisooda ja äädikas. Veel tugevatoimelisema puhastusvahendi pidi saama kui need kaks kokku panna. Sellele, et nad eraldi on head puhastusvahendid ei vaidle keegi vastu kuna soodat on juba ammustest aegadest kasutatud nii kõrbenud pottide puhastamisel kui pesult plekkide eemaldamisel. Äädikas lööb kroomi läikima ja on tõhus abivahend katlakivi eemaldamisel. Mis aga juhtub kui need kaks head looduslikku puhastusvahendit kokku panna? Kas tulemuseks on võimas plekieemaldi? Kahjuks nii see pole.

Alustame sellest, et äädika pH on happeline ja söögisooda oma aluseline. Millega neutraliseeritakse hapet? Ikka alusega ja nii ka sooda ja äädika puhul. Segades kokku sooda ja äädika tekib reaktsioon kus üks neutraliseerib teist ning tulemuseks on nõrgalt aluseline VESI! Vaatame kogu reaktsiooni lähemalt.

  1. Äädikhape (see mis teeb äädika happeliseks) reageerib soodas sisalduva Na-bikarbonaadiga mille tulemusel moodustub süsihape mis oma olemuselt on nõrk hape. Sisult on tegemist asendusreaktsiooniga.
  2. Kuna süsihape on ebastabiilne, laguneb see kiiresti süsinikdioksiidiks ja veeks ehk siis toimub lagunemisreaktsioon. Selle reaktsiooni käigus hakkab segu hästi intensiivselt kihisema mis ei tähenda muud kui et süsinikdioksiid ehk süsihappegaas eraldub lahusest.
  3. Peale eelpool kirjeldatud reaktsioone jääb segust alles lahus mille koostisosadeks on Na-atsetaat ja VESI. Na-atsetaati kasutatakse nt. toidutööstuses happesuse regulaatorina. Kuna Na-atsetaat on sool siis reaktsioonide tulemusel tekkinud lahus on lihtsalt väga õrnalt soolane vesi.

Nii nagu sokid on ette nähtud jalga ning särk selga panemiseks on aluselise pH-ga puhastusvahendid ette nähtud rasvade ja muu orgaanilise mustuse puhastamiseks ning happelise pH-ga puhastusvahendid katlakivi ja roosteplekkide puhastamiseks.

Meie ettevõtte poolt toodetav Üldpuhastusvahend “Nr 1” on aluselise pH-ga.

Päikest soovides

Strata Nordic OÜ